schoolbasketbal 2019

Geplaatst op woensdag 23 januari 2019

Maandag 4 februari start het schoolbasketbal toernooi. Dit toernooi wordt gespeeld in de sporthal van de Rietlanden, Grietenij 22-02. De Watergeus doet mee met een team van 5 spelers. Dit toernooi wordt nu voor de tweede keer gehouden na lang niet te zijn georganiseerd. Vorig jaar is er weer een start gemaakt met een nieuwe opzet. De basketbal vereniging Flevomusketiers, de vakgroep bewegingsonderwijs en het Sportbedrijf werken samen om dit mooi sport toernooi te organiseren.

Het doel van dit toernooi is om basisschool leerlingen uit groep 6 of groep 7 te laten kennismaken met deze fantastische, intensieve sport en een leuke, sportieve middag te bezorgen. 

Onderstaande info komt vanuit de basketbal vereniging.

Het toernooi vindt plaats op maandag 4 februari 2019, dinsdag 5 februari 2019 en woensdag 6 februari 2019 in sporthal De Rietlanden. Er zijn dit jaar 6 poules van elk 5 teams. Daarbij geldt dat er 3 poules op maandag zijn ingepland en 3 poules op dinsdag. De beste 2 teams uit elke poule gaan door naar de finales die op woensdag worden gespeeld.  

Naast de wedstrijden wordt een gezamenlijke warming-up georganiseerd en een basketbal parcours uitgezet, waar spelers aan mee kunnen doen tussen de wedstrijden door. En natuurlijk hebben we weer een shoot-out wedstrijd: daarbij is het de bedoeling dat de kinderen een rij vormen, waarbij de voorste 2 allebei een bal hebben en gaan schieten op de basket. Als de achterste sneller scoort dan het voorste kind, is het voorste kind af. Scoort het voorste kind, dan mag hij/zij door en sluit weer achteraan (na de bal afgegeven te hebben aan de volgende in de rij die nu gaat proberen om zijn voorganger ‘af’ te schieten).  


Eén team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 6 spelers/speelsters – jongens, meisjes of mix.
Tijdens de wedstrijd staan er steeds 3 spelers van één team in het veld: de anderen zijn wisselspelers en zitten op de bank. Elk team wordt begeleidt door een ouder of begeleider die als coach optreedt, het team aanmoedigt, aanwijzingen geeft en het wisselen van de spelers regelt. 


De wedstrijden duren 9 minuten en worden bijgehouden met de centrale klok. Er is geen wissel van helft. Na de wedstrijd is er 1 minuut tijd voor het bedanken van de tegenstander en het opstellen van de volgende teams.   De scorer houdt alleen de stand bij. Persoonlijke fouten en teamfouten worden niet bijgehouden. Indien blijkt dat één van de teams bijzonder ruw speelt en herhaaldelijk fouten maakt, staat het de scheidsrechter vrij om bepaalde spelers te verplichten te wisselen en/of fouten te bestraffen met een toegekende score (ook als de bal mis gaat). 


 De spelregels 

De volgende basketbal spelregels zijn van toepassing:  

 • De wedstrijden beginnen met sprongbal. Daarna krijgen de ploegen bij elke balvast-situatie beurtelings balbezit. 
 • Elke score telt voor 1 punt.  
 • Persoonlijk contact (vooral met de balbezitter!) wordt afgefloten.  
 • Bij fouten worden geen vrije worpen toegekend; alleen bal zijkant. Indien de op een doelende speler ernstig/ruw is, staat het de scheidsrechter vrij om de score toe te kennen en gaan we verder met inname verdedigende team. Bij echt onsportieve fouten wordt de score toegekend en krijgt het aanvallende team daarna ook nog bal zijkant. 
 • Per wedstrijd is er ruimte voor 1 time-out per team van 30 seconden. Deze mag worden genomen tot de laatste 4 minuten van de wedstrijd 
 • Terugspelen eigen helft, 3-punters en de seconden regels zijn niet van toepassing.  
 • Er mogen vliegende wissels worden toegepast. Let wel op dat de wissel plaats vindt bij de zijlijn en niet midden in het veld! Met andere woorden: de vertrekkende speler moet eerst het veld uitlopen voordat de nieuwe speler erin mag lopen. 
 • Er wordt (soepel) gefloten voor de loopregel en second dribble:
  a. Een foute pivot toestaan (de speler heeft hier nog geen voordeel van)
  b. Een enkele dribbel met beide handen toestaan.
  c. Hernemen van een dribbel na een stop affluiten.
  d. Foute dribbelstart toestaan, tenzij er meer dan 2 stappen genomen voordat de dribbel wordt ingezet. Dan affluiten.  
 • De bal mag NIET uit de handen gepakt/getikt worden! Wel mag de bal tijdens het dribbelen weggetikt of afgepakt worden. 

Mocht u komen kijken dan kunt u op de tribune plaatsnemen. Van u wordt verwacht dat u aanmoedigt en stimuleert zodat het voor alle kinderen een sportieve en succesvolle sport ervaring wordt.

tot maandag 4 februari

meester Edo